Wat is een winterdip?

Heb je het al gemerkt? Met de korte dagen in november, komen ook de kreten over winterdepressies, de winterblues of winterdip weer op. Maar wat is het en wat doe je er tegen? Er zijn veel verschillende benamingen, maar in the end komt het op hetzelfde neer. Een winterdip beschrijft het verschijnsel waarbij mensen de neiging hebben steeds in het winterseizoen, als de dagen kort zijn, depressief te worden en waarbij de depressieve verschijnselen weer overgaan als de dagen weer langer worden.

Lianne Middeldorp- winterdip tip
Illustratie: Lianne Middeldorp

Maar hoe kom je in zo’n winterdip?

Helaas kun je hier vaak weinig aan doen. Een winterdip is namelijk het gevolg van een verstoring van de natuurlijke ritmes van het lichaam. De een heeft daar meer last van dan de ander. Door de verstoring van de natuurlijke dag- en nachtritmes kan het dus zijn dat jij je prima voelt in de lente en zomer, maar dat je gemoedstoestand omslaat wanneer het herfst en winter wordt. Je kunt je dan ook echt down voelen, terwijl er niet een duidelijke aanwijzing of reden voor is. De volgende 3 oorzaken worden vaak genoemd voor het ontstaan van een winterdepressie:

1. Gebrek aan licht
Een van de oorzaken van een winterdip is vaak het gebrek aan licht. Doordat de dagen korter zijn, neemt daardoor ook de lichtsterkte van de zon af en schijnt deze minder uren op een dag. Het gebrek aan zonlicht heeft direct effect op ons bioritme en je kunt er flink door ontregeld worden.

2. Melatonine
Daarnaast speelt ook het stofje melatonine een rol in het ontstaan van een winterdip. Melatonine is een hormoon dat er voor zorgt dat je in slaap valt en goed doorslaapt. Wanneer de dagen korter zijn, wordt er bij sommige mensen meer melatonine aangemaakt. Als gevolg daarvan krijgen veel mensen dat bekende gevoel dat ze niet vooruit te branden zijn.

3. Activatiehormonen en Neurotransmitters
Oke, de titel klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het ontregelde bioritme en een overschot aan melatonine kunnen een negatief effect hebben op de productie van andere hormonen in je lichaam. Dit soort stoffen, zoals serotine en noradrenaline heb je nodig om gedurende de dag actief te kunnen zijn. Neurotransmitters hebben een grote invloed op je stemming. Wanneer dit productieproces ontregeld wordt heeft dat dus aanzienlijk invloed op je gemoedstoestand.

Wandeling- winterdip tip
Winterdip tip: maak een wandeling!

5 tips tegen een winterdip

Sommigen van ons hebben gewoon de ‘pech’ dat hun lichaam gevoeliger reageert op de verschillende seizoenen. Toch zijn er enkele dingen die je kunt doen om zoveel mogelijk de verschijnselen van de winterdip tegen te gaan.

1. Lichttherapie
Doordat de dagen zo kort zijn is het gebrek aan daglicht een van de grootste veroorzakers van een winterdip. Lichttherapie biedt dan een goede uitkomst. Je kunt dit op verschillende manier opzoeken. Ga regelmatig naar buiten, neem een break op je werk en maak een ommetje en zorg ervoor dat je werk- en leefomgeving zo licht mogelijk zijn. Als deze dingen niet helpen, kun je natuurlijk ook een speciale lamp op je bureau zetten die door middel van wit licht het daglicht nabootst.

2. Ga naar buiten in de ochtend
Dit zijn twee vliegen in een klap. Het kan echt helpen om vroeger op te staan en eerder naar buiten te gaan. Op deze manier komt je lichaam ‘makkelijker’ in een nieuw bioritme. Door daarnaast in de ochtend te sporten of de fiets te nemen naar werk in plaats van de auto voel je je waarschijnlijk een stuk fitter.

3. Eet gezond
Uiteraard is een gezond eetpatroon altijd belangrijk, maar in de winter des te meer. Veel mensen met een winterdip grijpen automatisch naar eten waar meer suiker en koolhydraten in zitten zoals chips, chocolade en koekjes. Vaak voel je je daarna nog slomer en meer verzadigd waardoor je helemaal niet meer vooruit te branden bent. Probeer het snacken te beperken en kies voor gezonde alternatieven die goed zijn voor je lichaam.

Gezond eten - winterdip tip
Foto: GYS ROTTERDAM

4. Plan leuke activiteiten
Oké, de hele dag op de bank Netflix kijken met pizza klinkt best aantrekkelijk en dat mag ook zeker. Maar als je merkt dat je echt moeite hebt om dingen te ondernemen of sociale activiteiten liever vermijdt, dan is het tijd om actie te ondernemen. Plan leuke activiteiten, ook al heb je er in eerste instantie geen zin in. Boek een massage of een spa day, ga een stuk wandelen met een vriendin of boek een lekker weekendje weg. Je zal merken dat door leuke dingen te ondernemen je stemming vaak ook beter wordt.

5. Verminder stress
Dat iedereen weleens stress heeft, daar is natuurlijk niks mis mee. Erger wordt het als je in een continue staat van stress verkeert, iets dat veel meiden en vrouwen herkennen. Zorg ervoor dat je genoeg tijd voor jezelf houdt waarin je tot ontspanning kunt komen. Dat kan door middel van sporten, sauna, yoga, meditatie, schrijven, lezen, koken of wat dan ook. Zoek iets wat voor jou werkt!

Hopelijk helpen deze tips jou de winter door. Heb jij weleens een winterdip? Wat werkt er dan voor jou?

PS. Uiteraard kan het ook zijn dat je neerslachtigheid te maken heeft met andere gebeurtenissen of gevoelens in je leven. Zorg er dan ook voor dat je altijd tijdig hulp inschakelt als de neerslachtige gevoelens na een tijdje niet weggaan of wanneer je het gevoel hebt dat je vastloopt!

 

Laat een Reactie achter