De man achter MUD Jeans

Niet vaak word je overrompeld met een ontzettend enthousiast en eerlijk verhaal. Tijdens een jubileumdag van de Climate Neutral Group in
oktober had ik mij ingeschreven voor een guest talk van MUD Jeans oprichter en eigenaar Bert van Son. Ik kende MUD Jeans al wel en was altijd al een beetje geprikkeld door hun vooruitstrevende fashion opvattingen die in het teken staan van de principes van de circulaire economie. Deze middag werd mij echt duidelijk dat MUD Jeans niet alleen een kledingmerk is, maar ook een initiatief dat de wereld groener wil maken. 

De harde cijfers over fast fashion

Dat het produceren van jeans een intensief en vervuilend proces omvat, is natuurlijk niets nieuws. Voor de productie van een jeans heb je gemiddeld 7000 a 8000 liter water nodig. Daarnaast wordt katoen tegenwoordig ook wel de ‘dirty crop’ genoemd; De hedendaagse katoenproductie is voor 24% verantwoordelijk voor de gehele insecticide verkoop. Tel daarbij op dat er ieder jaar wel 135 miljoen kilo kleding verbrand wordt en fashion is de 2e meest vervuilende industrie ter aarde.
Is dit dan de toekomst? Volgens MUD Jeans niet. Zo blijkt dat meer dan 90% van textiel gewoon gerecycled kan worden, het gebeurt alleen nog niet voldoende. Ook op het gebied van katoen is er veel ruimte te winnen. Door gebruik van organic cotton en recycled cotton zal je footprint aanzienlijk kleiner worden. Er wordt immers veel minder water verbruikt tijdens het proces. Ook wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke procesfactoren zoals regenval in plaats van pesticides.

Wat doet MUD Jeans dan anders?

Het idee van MUD Jeans over fashion staat haaks op dat van de fast fashion wereld. MUD Jeans werkt vanuit het circulaire economie principe, waarbij jouw jeans zo wordt ontworpen dat ze makkelijk hergebruikt kan worden.

Water gebruik
Waar de gemiddelde jeans fabrikant 7000 liter water nodig heeft, ligt het verbruik van een MUD Jeans op 1554 liter. Voor een vintage exemplaar zelfs op 777 liter. Dit lukt ze door samen te werken met partners die gebruik maken van gerecycled water en nul afvalverbruik beleid, van het zogenaamde ‘waste water’ dat vrijkomt tijdens reguliere producties.

Washing techniques
Door gebruik te maken van laser technieken in plaats van schuurpapier en potassium valt er veel te winnen bij het maken van een jeans. Daarnaast komen er in het productieproces geen chemische bleekmiddelen aan te pas. In plaats daarvan gebruiken ze Ozon/Co2 technieken om hetzelfde resultaat te bereiken.

Fair factories
Niet alleen zijn de plekken waarop de jeans geproduceerd worden BCI en Gots gecertificeerd, nee nee er is meer. MUD Jeans houdt zichzelf ook scherp door regelmatig de fabrieken te controleren en te verbeteren om zo nauw betrokken te blijven in het gehele proces. Op die manier kan MUD Jeans ook voor een optimale gezondheid en veiligheid van de werknemers zorgen.

Recycle
Het uitgangspunt van alle ontwerpen is recycling. De jeans bevatten tenminste 98% katoen. De labels worden geprint op het katoen zelf en de knopen zijn ook gemaakt van gerecycled katoen. Polyester broekzakken? Nope, deze zijn vervangen met gerecycled papier. Oude jeans worden gestuurd naar fabrieken in Spanje en Italië, waar de jeans uit elkaar worden gehaald (vervezeld) en opnieuw worden gemengd met bio katoen. Op die manier krijgt de jeans weer een tweede leven!

Trash free packaging
De kers op de taart is natuurlijk de trash free verpakking. De Repack enveloppe waarin de broek wordt bezorgd kan wel tot 20 keer opnieuw worden gebruikt en wordt daarna, inderdaad, weer gerecycled.

Voor de diehards:  Lease a Jeans

Je kunt natuurlijk bij MUD Jeans gewoon een broek kopen, maar je hebt ook de optie om een jeans te leasen. Lease? Ja echt! Je betaalt dan €20,- (alleen eerste keer voor de sign up) plus €7,50 voor elke maand lease (van in totaal 12 maanden). Na 12 maanden mag je de broek houden of je besluit de jeans te retourneren aan MUD Jeans. Je kan ook een nieuw exemplaar uitkiezen waarbij je weer €7,50 x 12 maanden betaalt, enz.

Wat gebeurt er dan met de jeans die je terug brengt? Deze wordt geupcycled en vermaakt tot unieke vintage jeans. Er zijn 3 stijlen waaruit je kunt kiezen.

Waar te koop?
MUD Jeans is te koop in hun webshop, maar ook bij diverse winkels in Nederland zoals Pistache uit onze cityguide.

Photocredits: MUD Jeans.

Laat een Reactie achter