Foto via Pinterest

De Capsule Wardrobe

Ken je dat? Je hebt van alles in je kledingkast hangen maar tegelijkertijd het gevoel dat je niks hebt om aan te trekken. Anyone? Ik ben zo iemand en het zit me dwars. Op aanraden van anderen ben ik me maar eens gaan verdiepen in de Capsule Wardrobe theorie. De wat?

Definitie
De definitie van de Capsule Wardrobe is simpel: een kleinschalige kledingcollectie, één voor elk seizoen (voor de een is dat 4x per jaar, voor de ander 2x per jaar) enkel bestaande uit items die je met heel veel liefde draagt op dit moment.

Waarom een Capsule Wardrobe?

Een Capsule Wardrobe kan in eerste instantie een beetje beangstigend overkomen, want doemscenario’s als ‘ik mag vast niks meer kopen’ en ‘wordt mijn kledingkast dan niet heel saai?’ zijn de eerste vragen die bij mij opkomen. Gelukkig werkt het principe niet helemaal zo. Het gaat er namelijk veel meer om dat je een kleinschalige en volledige collectie opbouwt van items die je heel graag draagt en goed kunt combineren. Al met al mag volgens het principe dus gewoon shoppen, alleen wordt het allemaal wat gerichter en bewuster.

Waarom zou je dat willen?

1. Rust. Je hebt immers geen stress meer over wat je aan moet doen. Je kledingkast is een stuk overzichtelijker en door zorgvuldig te selecteren weet je goed welke combinaties/stoffen/kleuren voor je werken (en welke niet).
2. Money money money. Je gaat geld besparen. Je investeert in mooie, kwalitatieve items die langer dan 1 seizoen meegaan. Alle ‘ok’ kledingstukken die je met een lichte twijfel hebt aangeschaft en die je uiteindelijk maar heel kort (of nooit!) draagt, behoren nu echt tot het verleden. Reken maar eens uit hoeveel geld dat is.
3. Confidence baby! Doordat je alleen kledingstukken draagt waarin jij je echt goed voelt, straal je dat ook uit. Simple as that.
4. Ruimte. Meer ruimte in je kledingkast, meer ruimte in je hoofd, kortom meer ruimte voor andere dingen in je leven die belangrijk zijn.

Foto: Andi Csinger

De Basics

Ok duidelijk, maar hoeveel kledingstukken ‘mag’ je dan precies hebben en wat valt er wel en niet onder? Alhoewel 37 unique pieces vaak als leidraad wordt gebruikt, geïntroduceerd door ‘Capsule Expert’ Caroline Rector van Unfancy, gaat het niet zozeer om een vast getal, maar meer om de lifestyle.
De ‘3 of each rule’ is een handig uitgangspunt om mee te beginnen; 3 broeken, 3 rokken, 3 t-shirts, etc. Gelukkig mag je een beetje smokkelen want sportkleding, slaapspullen, zwemkleding, ondergoed, accessoires, sieraden en die spijkerbroek om in te klussen vallen hier niet onder.

Bon! Ik ben klaar voor de Capsule Wardrobe, wat nu? 

Stap 1: De test

Weet je zeker dat je klaar bent om over te gaan op een Capsule collectie? Op Stylebee vond ik de perfecte test. Draag gedurende 10 dagen slechts 10 favoriete items uit je kledingkast (tussendoor wassen is wat mij betreft toegestaan). Probeer de kleding zo goed mogelijk met elkaar te combineren. Ik ben zelf erg benieuwd hoe ik deze challenge ga volbrengen, I’ll keep you posted!

Stap 2: Ruim je kledingkast op

Vervolgens gaan we echt opruimen. Haal alle kledingstukken uit je kast en sorteer ze op een rustige, overzichtelijke plek. Maak de volgende stapels:
– Love
– Misschien
– Hate
– Seizoensgebonden
Hang vervolgens de ‘Love’ stapel terug in je kledingkast en berg de ‘misschien’ stapel voor nu op in een doos, uit het zicht. Mis je iets de komende weken? Bekijk deze stapel nog een keer kritisch en maak opnieuw een strikte selectie tussen love en hate. De seizoensgebonden spullen die je nu niet draagt berg je op en haal je pas weer tevoorschijn wanneer het juiste seizoen zich aandient. Zo zie je niet de hele tijd die winterjas hangen als het 30 graden is buiten en houd je je wardrobe rustig en overzichtelijk. De ‘hate’ stapel kun je verkopen of doneren. Doneer bijvoorbeeld aan de ReShare stores en ze komen de kleding bij je thuis ophalen zodra je een volle doos hebt.

Stap 3: Shopping Detox

Voordat je de kledingkast weer aan gaat vullen met nieuwe items, neem je eerst een break. Zie het als een ‘fashion detox’. Welke items mis je nog? Wat zou je graag willen? Neem de tijd om hier even over na te denken, zodat je de volgende keer als je gaat shoppen gericht en efficiënt te werk kunt gaan zonder afgeleid te worden door allemaal leuke aanbiedingen die je helemaal niet nodig hebt.

Stap 4: Werk vs. Prive?

Voor de corporate girls onder ons kan het soms best lastig zijn. Hoe bouw je een capsule wardrobe op als je werk look enorm verschilt van wat je in je vrije tijd draagt? Probeer twee kleine capsule collecties aan te leggen, een voor werk en een voor vrije tijd. Bijv. 20 stuks werk vs. 15 stuks vrije tijd, afhankelijk van hoeveel tijd je waar doorbrengt en natuurlijk de aard van je job.

Stap 5: Evalueer elk seizoen

Ten slotte aan het einde van het seizoen is het tijd om jouw Capsule Wardrobe te evalueren. Welke items gaan mee naar het volgende seizoen, welke berg je op voor volgend jaar en welke draag je niet meer? Een perfecte kledingkast bestaat niet, er zullen dus altijd items bijzitten die je toch minder draagt dan je aanvankelijk had gedacht. Met een evaluatie start je elk seizoen met een frisse blik op je kledingkast en voorkom je zoveel mogelijk miskopen.

Foto: Passionforfashion.dk

Welke items zijn onmisbaar in mijn Capsule Wardrobe?

Uiteraard is dit helemaal aan jezelf, maar de volgende kledingstukken zijn wel ongelofelijk handig te combineren: Leather biker jacket, comfy sweater, classy rechte rok, zwarte chelsea boots, the perfect blue jeans, witte blouse, boyfriend blazer, de little black dress, lange statement overjas, wit t-shirt en clean sneakers. Ben je er nog niet uit? Unfancy biedt ook een heel handige ‘wardrobe planner’.

Deze zomer ga ik zelf ook het experiment aan! Doe je mee?
Wie overweegt er nog meer over te schakelen naar een Capsule Wardrobe?

Laat een Reactie achter

  1. Dutch Sustainable Fashion Week - Eco Lifestyle Guide

    […] om dit te voorkomen en hoe kan je anders tegen kleding aankijken? Denk bijvoorbeeld eens aan een Capsule Wardrobe of een clothing swap […]