Wat is een Tiny House?

De Tiny House Movement is over komen waaien uit Amerika waar het een grote hit is en ook wij zijn groot fan! We kunnen urenlang op social media alle filmpjes van Tiny Houses bekijken en wegdromen. Hoe romantisch; je eigen houten huisje op wielen dat je zelf hebt ontworpen en gebouwd. De één doet het om goedkoper te leven en de ander doet het om mileuvriendelijker te leven. Weer een ander doet het om meer te kunnen reizen en minder te moeten werken.

Je ziet de fantastische Tiny Houses in allerlei vormen en maten. Ook in Nederland zijn er al op een paar plekken pioniers die in een piepklein huisje wonen. Een Tiny House wordt meestal op een verrijdbaar onderstel gebouwd. Je kunt het dus overal mee naartoe nemen en op veel idyllische plekken (tijdelijk) neerzetten. Tegelijkertijd wordt een Tiny House niet als onroerend goed erkend in Nederland (juist omdat het verplaatsbaar is). Het is dan ook nog niet mogelijk om officieel in een Tiny House te wonen. Ook voldoen de kleine huisjes niet aan de minimum eisen voor een woning die in het Bouwbesluit zijn opgenomen. Ze zijn simpelweg té klein. Klinkt raar, maar helaas waar. Gelukkig zijn er wel aardig wat gemeentes waar wordt getest met proefparken om toch in een Tiny House te mogen wonen. We hebben er hier een paar voor je uitgelicht om van te smullen.

Tiny House Shirly en Roy

Dit jonge stel heeft hun Tiny House zelf gebouwd met hulp van vrienden en familie en kijk eens wat een prachtig en jaloers-makend huisje het is geworden. De frisse kleuren en ruime indeling doen in geen enkel opzicht vermoeden dat dit huisje slechts 2.30x 7meter is.

Tiny Houses binnenkijken
Foto’s:Irene Hilhorst Fotografie

Tiny Houses Nederland

Shirly wilde als klein meisje altijd al in een klein huisje wonen en nu is die droom voor haar werkelijkheid geworden. Het bouwen kostte 3 maanden, maar het kleine huisje heeft nu wel alles wat het moet hebben; een woonkamer, werkgedeelte, keuken, badkamer en slaapkamer.

 

 

Tiny Houses Shirly en Roy
Foto:Facebook @Tinyhouseshirlyenroy

Shirly en Roy hebben beide bewust weinig spullen omdat ze niet meer nodig hebben en omdat ze met een zo klein mogelijke footprint willen leven. Het Tiny House is gemaakt met zoveel mogelijk gerecycelde materialen, er zitten zonnepanelen op het dak en er is géén gas-, elektra-, of wateraansluiting. Volledig ‘off the grid’ dus. Ze moeten keuzes maken en bewuster leven omdat tegelijk douchen, tv kijken en alle lichten aan niet mogelijk is. Tot nu toe gaat dit Shirly en Roy gemakkelijk af en ze hopen nog heel lang in hun Tiny House te blijven wonen. En als dit dan het uitzicht is vanuit je bed, vlak voordat de zon ondergaat dan snappen wij helemaal waarom zij met zoveel plezier in hun Tiny House wonen, what a view!


Tiny House Rotterdam

Tiny Houses Nederland
Foto’s:Bluemonque

Dit schattige Tiny House staat in de “niet lullen maar poetsen stad” op Heijplaat. Op het terrein tussen de Waalhaven en Eemhaven mag dit ‘off the grid’ Tiny House Rotterdam tot eind 2018 blijven staan. De bewoners zijn een Rotterdams stel dat altijd al wist niet in een doorsnee huis te willen gaan wonen met een doorsnee hypotheek en bijbehorende financiële lasten.

Tiny Houses Rotterdam

De vrijheid van een huis zonder hypotheek en zware lasten, is dan ook een belangrijke reden voor Noortje en Jan-Willem om een Tiny House te gaan bouwen. Het ontwerp hebben ze zelf gedaan, vrij logische aangezien Jan-Willem architect is.

Met alles wat ze leren bij het maken van hun eerste eigen Tiny House hopen ze met hun bedrijf de Tiny House Academy ook samen met andere Tiny House lovers, huisjes te kunnen ontwerpen en bouwen.


 

Marjolein in het klein

Tiny Houses Marjolein in het Klein
Foto:Marlies Deen

Ik denk dat Marjolein en haar kat toch wel de bekendste bewoners van een Tiny House in Nederland zijn. Met haar blog en Facebook pagina “Marjolein in het klein” weet Marjolein Nederland te bijven boeien met haar ervaringen in haar Tiny House. Vanaf het moment dat ze begon met dromen over haar kleine huisje tot de dag van vandaag, Marjolein legt alles voor ons vast in haar blog en probeert iedereen te adviseren en te helpen in het realiseren van hun eigen Tiny House. Niet alleen de leuke momenten, maar ook de minder leuke momenten over het wonen in een Tiny House zijn te volgen.

Ook dit gezellige huisje in Alkmaar is volledig ‘off the grid’ en gemaakt van zoveel mogelijk duurzame materialen, bijvoorbeeld de vloer die volledig van kurk is.

Mocht je een keer willen kijken, hou dan haar Facebook pagina in de gaten. Marjolein opent om de zoveel weken de deuren van haar huisje zodat je eens binnen kan spieken.


Waterland Huisje 

Mocht je meer willen dan alleen maar spieken in een Tiny House, dan is het Waterland-huisje iets voor jou. In het Waterland huisje kan je namelijk ook overnachten. Het is een Bed&Breakfast en staat in Eindhoven, op het stadsdeel Strijp-S.

Tiny Houses Waterland huisje

Je kunt even testen of een Tiny House iets voor jou is, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een gezellig nachtje weg boeken. Je kunt dan genieten van dit schattige piepkleine huisje. Als je wilt, wordt er ‘s morgens ook ontbijt bezorgd. Toch weer eens wat anders dan een saai hotel met een standaard ontbijtbuffet. Kijk op de website naar de beschikbaarheid in de agenda en reserveer vervolgens via de mail.

Veel plezier!

Laat een Reactie achter